Jul- och nyårshelgen är alltid extra olyckdrabbade i trafiken. I år precis som förra året är det kanske viktigare än någonsin att inte skada sig i trafiken då sjukvården redan är tungt belastad och i allmänhet avråder från onödigt risktagande. I år ser det dessutom ut att bli minusgrader och snö i stora delar av landet och julafton infaller på en fredag vilket sannolikt gör att den 23:e blir den stora resdagen.
I projektet har NTF genomfört dialoger och intervjuer med tjänstepersoner i kommuner och Trafikverksregioner om säkra gång-, cykel- och mopedpassager, däribland cykelöverfarter, samt drift och underhåll på gång- och cykelvägar. Som underlag till de kommunala dialogerna gjorde vi stickprov på utformning samt drift och underhåll av gång- och cykelvägar.
NTF har under 2021 genomfört två delprojekt med fokus på ökad och säker cykling. Delprojektet ”De borde cykla själva” genomfördes under vårvintern 2021 i två kommuner, Umeå och Västerås. NTF ville synliggöra vintercyklister i media och visa att det faktiskt går att cykla på vintern, och att det finns många fördelar med detta. Delprojektet #Det som är du består av lokal kommunikation för ökad cykelhjälmsanvändning. Genom att synliggöra lokala initiativ för säker cykling samtidigt som budskapet Var rädd om det som är du har spridits vid lokala event och via sociala media, har projektet bidragit till ökad säker cykling.
NTF i Skåne och Västmanland har genomfört ett pilotprojekt i fyra kommuner där vi samarbetade med ungdomsfullmäktige/-råd för att ta reda på ungdomars intresse för säkra, hälsosamma och klimateffektiva resor. I samråd med kommunens samordnare genomförde vi gruppintervjuer med ungdomar i ungdomsfullmäktige/-råd i respektive kommun.
Trots att nästan 96 procent av alla förare och passagerare i framsätet använder bälte så är ungefär var tredje omkommen personbilsförare obältad. Det motsvarar cirka 20 – 30 omkomna årligen. NTF:s årliga bältesmätningar i tätort med totalt över 350 000 observationer, visar på stora regionala skillnader i bältesanvändning och nationellt att användningen är tio procentenheter lägre i hantverksbilar.
Resultaten från NTF:s mätningar av bältesanvändningen i personbil år 2021 visar att 95,8 procent av både förarna och passagerarna i framsätet använder bälte. Den totala bältesanvändningen har minskat något, med 0,2 procentenheter, mellan 2020 och 2021. Bältesanvändningen i mindre hantverksbilar har särredovisats och där är den totala bältesanvändningen bland förare och framsätespassagerare 87,1 procent. När hantverksbilar inte ingår i den totala bältesanvändningen är det 97,0 procent bland förare och vuxna passagerare i framsätet som använder bilbältet. Bältesanvändningen i mindre hantverksbilar är alltså 10 procentenheter lägre.
Snart är det högsäsong för den vanligaste olyckan i trafiken. I Sverige skadas årligen cirka 3000 gångtrafikanter allvarligt i fallolyckor. Fallolyckorna drabbar i hög grad kvinnor och äldre personer. Var fjärde fallolycka leder till bestående men. Inför årets halksäsong har NTF granskat hur väl snöröjning och halkbekämpning fungerar i 20 slumpmässigt utvalda kommuner.
Syftet med projektet är att stärka det lokala arbetet för en ökad och säker trafik för gående och cyklister.
En elrullstol/elskoter är ett fantastiskt hjälpmedel som ger individen frihet och möjlighet till större delaktighet i samhället. Mellan 2007 till 2016 tredubblades antalet olyckor i Sverige, där en elrullstol eller elskoter var inblandad. Projektet ”Elrullstol i trafiken” har genomförts under 2019-2021 med stöd av Allmänna arvsfonden och i samarbete med Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Personskadeförbundet RTP, SKPF Pensionärerna samt Sveriges Arbetsterapeuter. Det främsta syftet med projektet är att bidra till att antalet skadade och omkomna i elrullstolsrelaterade trafikolyckor minskar trots att antalet elrullstolar och elskotrar i trafiken ökar.
Användningen av cykelhjälm ökar bland både barn och vuxna. NTF:s årliga cykelhjälmsmätning som bygger på drygt 100 000 observationer indikerar en ökning av cykelhjälmsanvändandet på tio procentenheter de senaste sju åren. Om alla cyklister använde cykelhjälm skulle det totala antalet allvarligt skadade kunna minska med cirka fem procent och antalet omkomna med 25 procent. År 2020 omkom 18 cyklister och cirka 2000 skadades allvarligt.
Resultat från NTF:s mätningar av hjälmanvändning år 2021 visar att 42 procent av de vuxna cyklisterna som vi observerat på cykelstråk använder hjälm. Av barnen som cyklar och som vi observerat vid skolor (79 %) och på cykelstråk (21 %) använder 64 procent hjälm. Jämfört med 2020 års mätningar har vuxnas cykelhjälmsanvändning ökat med tre procentenheter och barnens hjälmanvändning med två procentenheter.
Skolstartstider i hela landet! Att kunna transportera sig till och från skolan säkert och på egen hand är viktigt för barnens utveckling och städernas hållbarhetsmål. Men hur säkert är det egentligen för våra barn? NTF:s årliga och nationella hastighetsmätning i tätort visar att nära hälften kör för fort på kommunala 40-sträckor. Utöver det bedöms cirka hälften av alla kommunala gång-, cykel- och mopedpassager över gata hålla låg säkerhetskvalitet.
Cirka 7 procent bedöms köra på vinterdäck på sommaren i Sverige. Men vid dödsolyckor är andelen cirka 17 procent. Denna tydligt högre andel kan vara en indikation på att vinterdäck på sommaren innebär en ökad olycksrisk.
Sommaren, och i synnerhet perioden juli - september, innebär högsäsong för de allvarliga olyckorna i trafiken. Baserat på olycksdata för de senaste tio åren ökar dödligheten med 35 procent och antalet allvarligt skadade med 10 procent under det tredje kvartalet jämfört med resten av året. Det beror oftast på att hastigheten är högre när olyckan väl inträffar och att det är fler oskyddade trafikanter ute. Vägarna är fina och många har bråttom till sitt resmål. Trafikintensiteten är hög och många kör längre än vad de är vana vid och blir trötta. Bilen är också tyngre lastad än vad den vanligtvis är.
Vid tidigare studier avseende olyckor och tillbud vid vägarbeten har en avsaknad av samordnad olycks- och incidentrapportering framkommit. Ett projekt har därför genomförts i samarbete mellan forskare, utförare, beställare och andra aktörer. Det övergripande målet är säkrare och tryggare vägarbetsplatser för både vägarbetare och trafikanter. Projektet fokuserar främst på två projektmål. Ett delmål är ökat samarbete mellan de olika aktörerna i byggprocessen. Ett annat delmål är gemensamma rekommendationer för en långsiktig och hållbar förändring av tillbuds- och olyckshantering.
En elrullstol eller elskoter är ett fantastiskt hjälpmedel som ger personer med begränsad rörlighet en återvunnen frihet och möjlighet till större delaktighet i samhället. Mellan 2007 och 2016 tredubblades dock antalet olyckor med dessa fordon. Det beror delvis på att vi har en åldrande befolkning där ett ökat behov medför att antalet fordon blir fler. Men det beror sannolikt också på brister i utbildningen vid förskrivningen av fordonet och avsaknaden på utbildningskrav vid privatköp.
NTF har med stöd av Allmänna arvsfonden och i nära samarbete med Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, Personskadeförbundet RTP, SKPF Pensionärerna och Sveriges Arbetsterapeuter genomfört en undersökning med 15 återförsäljare av elrullstol och/eller elskoter runt om i landet. Syftet med undersökningen har varit att ta reda på vilken trafiksäkerhetsrelaterad information den som privat köper en elrullstol eller elskoter får, samt föra dialog med återförsäljarna om de kan ge mer information till kunden.
NTF har i 20 av landets kommuner, från Ängelholm i söder till Luleå i norr, observerat snöröjning och halkbekämpning under januari – mars 2021. Observationerna har genomförts på 14 platser i varje kommun och vid fem olika tillfällen, så det finns 70 observationer från varje kommun. Resultatet från observationerna tillsammans med en sammanställning av fallolyckor i kommunen har presenterats för kommunen och fastighetsägare. Kommunen och fastighetsägarna har fått svara på en del frågor och bland annat berättat om de åtgärder de ser är viktiga för att minska fallolyckor på grund av vinterväghållning.
Medelhastigheten på kommunala gator har minskat, men förarna behöver fortfarande bli bättre på att hålla hastigheterna, framför allt på gator med hastighetsgräns 40 km/tim. Det visar den årliga tätortsmätningen från NTF och VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.
I uppföljningen mot etappmålet inom trafiksäkerhet för 2020 finns det mål för kommunalt vägnät om att minst 80 procent av trafiken ska hålla hastighetsgränsen samt att reshastigheten ska minska med 3 km/tim mellan 2012 och 2020. Syftet med föreliggande studie är att följa upp förändringar av trafikanternas hastighetsval och hastighetsefterlevnad på det kommunala huvudvägnätet i tätort i relation till detta mål. Fokus är på 2020 men även förändringar över tid studeras. Mätningarna genomfördes av NTF under september månad på 23 olika orter i Sverige och omfattar det kommunala huvudvägnätet med hastighetsgränser 40–70 km/tim.
Ett av fem barn i åldern 2 - 4 år åker alltid eller ibland framåtvänt och utsätts därmed för onödig risk i trafiken. Den 6 maj går därför 50 000 förskolebarn baklänges i den årliga Baklängesmarschen, en manifestation som äger rum under Barnsäkerhetens dag. Bakom initiativet står Volvia, som i samarbete med NTF bjuder in till Baklängesmarsch för 13:e året i rad.
NTF har tillsammans med pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna genomfört ett projekt med syftet att öka kunskapen om återkallelse av körkort i samband med sjukdom. Inledningsvis gjordes, med hjälp av VTI:s bibliotek, en litteratursökning bland svenska publicerade artiklar och rapporter. Därefter genomförde vi en digital enkät som spreds via Facebook och i Nyhetsbrev till trafikombuden i pensionärsorganisationerna. Slutligen samlade vi närmare hundra personer till ett digitalt seminarium kring återkallelse av körkort i samband med sjukdom och den svåra frågan kring när det är dags att sluta köra bil. Det var sex mycket kompetenta föreläsare som delade med sig av sin kunskap och sina erfarenheter som läkare, psykolog, arbetsterapeut, folkhälsovetare och forskare. I det avslutande panelsamtalet deltog även en person som fått sitt körkort återkallat på grund av sjukdom, och en anhörig till person som fått körkortet återkallat.
GuldTriangeln går 2021 till Haninge kommun för sin övergripande målsättning att skapa säkrare och tryggare skolvägar för att öka barnens mobilitet och minska antalet resor till och från skolan med bil. Det prestigefyllda priset delas ut för 21:a gången vid NTF:s digitala kongress den 14 april av infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Lagom till påsk lanserar NTF kampanjen ”Hur kan du bidra?”. Tanken är att alla kan göra något när det gäller trafiksäkerheten. Det behöver inte kosta något eller vara väldigt svårt men kan betyda jättemycket - både för din egen säkerhet, andras säker och samhället i stort. Kampanjen går ut på att man lovar att försöka bidra utifrån sina egna förutsättningar, och belöningen blir en säkrare trafik för alla.
Kraftsamling för ökat engagemang i trafiksäkerhetsfrågor. Nu lanserar Trafikverket tillsammans med bland annat NTF, initiativet Zhero för ökad trafiksäkerhet. Alla behöver hjälpas åt för att vi ska nå Nollvisionen. Trafiksäkerhet är en samhällsfråga där alla tjänar på att bidra – både organisationer och privatpersoner.
Syftet med projektet är att förtroendevalda i kommunala nämnder som hanterar trafik/trafiksäkerhetsfrågor får bättre kunskap om Nollvisionen så att de i sina framtida beslut ännu bättre kan tillmötesgå kraven på trafiksäkerhet. På så sätt ökar förutsättningarna för att antalet skadade och dödade trafikanter minskar.
NTF ska alltid ha relevant information om produkter och tjänster inom trafiksäkerhetsområdet. Hemsidan ska ha information som hjälper konsumenterna i sina trafiksäkerhetsval och vara den självklara plattformen för dessa frågor.
Projektets syfte är att bidra till säkrare utformning och bättre drift och underhåll av gång- och cykelvägar, ökad andel säkra gång-, cykel- och mopedpassager och ökad kunskap om cykelöverfarter bland väghållarna.
NTF fortsätter att utföra mätningar och observationer i trafiken inom ett antal områden i hela landet. Syftet med projektet är att ge en övergripande bild av status inom områdena bältesanvändning, användandet av cykel- och mopedhjälm samt hastighetsefterlevnad på det kommunala vägnätet.
För femte året i rad delar NTF ut 10 000 kronor till ”Klassens hjälte” i tävlingen ”Min skolväg”. Denna gång går priset till förskoleklass B på Glanshammars skola i Örebro. Den vinnande kartläggningen skickades in av Selma Eklund.
På grund av stora förändringar på bilbarnstolsmarknaden och införandet av ett nytt regelverk för godkännanden av bilbarnstolar beslöt NTF att stänga ner certifieringsutbildningen Barn i bil för omfattande uppdateringar. Det nya innehållet är nu säkerställt av både bilbarnsstolsbranschen och forskare inom området.
NTF har under hösten 2020 genomfört tio seminarier med åkeriägare som är anslutna till lastbilscentraler som äger transportörsnätverket TRB Sverige AB. Syftet har varit att inspirera till ökat trafiksäkerhetsfokus relaterat till den tunga trafiken. Inledningsvis genomfördes en webbenkät bland trafiksäkerhetsansvariga på alla anslutna åkerier.
Nu öppnar NTF upp för att nominera till Guldtriangeln 2021. Guldtriangeln är en åtråvärd titel som delas ut till den eller de av Sveriges kommuner som gjort något extra för att öka trafiksäkerheten för sina invånare.
Det är svårt att veta hur länge man kan använda en bilbarnstol. Stolen är en del av ett säkerhetssystem som måste fungera. Samtidigt är produkten dyr i inköp och om den kasseras för tidigt är det slöseri med jordens resurser. Hur vet man när en bilbarnstol måste bytas ut och vad kan man göra för att påverka en bilbarnstols livslängd? Idag lanseras den första gemensamma svenska rekommendationen av nationella expertgruppen för barnsäkerhet i bil (SIS/TK 242*).
Projektet Gå och cykla säkert till skolan är en fortsättning av ett delprojekt som NTF genomförde under 2018, Insatser för ökad och säker cykling bland barn och unga. Projektet har bidragit till uppfyllandet av de transportpolitiska målen genom att stötta skolor och föräldrar med pedagogiskt material om säker cykling, samt genom att NTF fört dialog med kommuner om säkra skolvägar. Syftet med projektet har varit att öka antalet barn som cyklar eller går till skolan samtidigt som antalet dödade och allvarligt skadade cyklister och gående minskar.
Syftet är att förebygga fallolyckor utomhus, i första hand orsakade av halka.