Bältesstol eller bälteskudde

Vid vilken vikt/längd/ålder kan barnet placeras på bälteskudde istället för i en bilbarnstol?

Barn ska färdas bakåtvänt i bilbarnstol (stolen efter babyskyddet) så länge det går, till 4-5 års ålder. När barnet har vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol (stolen efter babyskyddet) rekommenderar NTF att man övergår till en bältesstol.

Den bakåtvända bilbarnstolen (stolen efter babyskyddet) är urvuxen när barnets huvud når över bilbarnstolens ryggstöd med en tredje del, ungefär då stolens kant är i höjd med barnets ögon.

Om man ska välja en bältesstol eller en bälteskudde beror i första hand på var bilens bälte hamnar på barnet. Bältet ska ligga nära halsen och löpa mitt över bröstbenet på barnet. Hamnar bältet för långt ut på axeln är det bättre att välja en bältesstol som har bältesjusterare vid sidan om ryggstödet. Bältesstolen är också bättre på att hålla kvar barnet i en upprätt sittställning när det somnar.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning