Konsumentupplysning

NTF hjälper dig att välja rätt! Här hittar du allt du behöver veta innan ditt köp. Våra köpråd ger dig information kring vilka krav du kan ställa på produkten samt vilka godkännanden som finns på marknaden. I de flesta fall finns det lagar och rekommendationer för säker användning. Vi berättar vad vi anser. Med hjälp av marknadsöversikterna får du en överblick över säkra produkter och tjänster och var du hittar dom. Här kan du till exempel se vilken bil som är mest krocksäker, var du får hjälp att montera bilbarnstolen, mer fakta om olika bilbarnstolar eller vilken kommun som ställer högst krav på sin skolskjuts. Om du undrar över något så ställ din fråga till konsument@ntf.se men sök gärna i vår svarsbank innan för det är goda chanser att någon redan ställt en liknande fråga och fått svar.

Frågor och svar

NTFs frågor och svar är en sammanställning av hundratals vanliga frågor och svar inom trafiksäkerhetsområdet. Frågorna, som ursprungligen kommer från allmänheten, är granskade och besvarade av NTF. Till vår hjälp har vi interna och externa trafiksäkerhetsexperter inom en rad områden.

Marknadsöversikter

Som konsument har du rätt att kräva trafiksäkerhet, inte bara när det gäller produkter och tjänster utan även i väg och trafikmiljön. Genom dina val och dina krav påverkar du politiker, myndigheter, producenter, transportföretag och andra aktörer att arbeta för en säkrare trafik. Våra marknadsöversikter ger dig en överblick över säkra produkter och tjänster och var du hittar dom. Här kan du till exempel se vilken bil som är mest krocksäker, var du kan hyra bilbarnstol eller hitta busslinjer utrustade med bakåtvända stolar för resor med små barn. Översikterna bygger oftast på företagens och tillverkarnas egna uppgifter, men NTF samlar in egen information samt gör kontinuerliga stickprover av uppgifterna.