Bakåtvänd bilbarnstol vid påkörning bakifrån

Hur säker är en bakåtvänd bilbarnstol jämfört med en framåtvänd vid sidokollisioner och påkörningar bakifrån?

Det är alltid säkrast för små barn att åka bakåtvänt. Egentligen skulle det vara säkrare även för vuxna, men eftersom vi har starkare nacke klarar vi påfrestningarna vid en eventuell krock lite bättre.

Det är möjligt att det kan vara lite bättre att sitta framåtvänd om man blir påkörd bakifrån, men eftersom de flesta olyckor sker framifrån, och de som sker bakifrån ofta inte är i lika höga hastigheter, är bakåtvänt ändå alltid det bästa. Det finns dessutom så många andra faktorer som är avgörande vid en krock. Hastigheten är en viktig sådan.

Om en kollision sker från sidan är det naturligtvis bäst att sitta på motsatt sida, men man kan ju som sagt inte förutsäga om, hur eller när en olycka sker. Vad det gäller framåtvänt eller bakåtvänt åkande så är det antagligen andra saker som är mer avgörande vid en sidokollision. Men det är knappast sämre att åka bakåtvänt.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning