Körkort för buss (D1, D)

Som grundkrav för att få köra mellanstor buss gäller att du måste ha fyllt 21 år (18 år om du utbildar dig för att utföra persontransporter med buss) och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Du måste bo permanent i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader. Har Du ett körkort som är utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

Vilka grundkrav gäller för att ta körkort för mellanstor buss, D1?

Du måste ha fyllt 21 år (18 år om du utbildar dig för att utföra persontransporter med buss) och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Du måste bo permanent i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader. Har Du ett körkort som är utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

 

Vad får Du köra med körkort för mellanstor buss?

Bussar som är konstruerade för högst 16 passagerare utöver förarplatsen, och har en maximal längd av 8 meter. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

 

Vilka grundkrav gäller för att ta körkort för stor buss, D?

Du måste ha fyllt 24 år (18 år eller 21 år om du utbildar dig för att utföra persontransporter med buss) och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Du måste bo permanent i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader. Har Du ett körkort som är utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

 

Vad får Du köra med körkort för stor buss?

Bussar oavsett antal sittplatser eller längd. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

 

Hur kan Du utbilda dig?

Man kan välja mellan att utbilda sig privat, någon trafikskola, gymnasieskola eller annan godkänd skola. Du kan också kombinera flera sätt. Det är ett alternativ som rekommenderas för både teoristudier och övningskörning. Skolornas teorilektioner i kombination med att läsa privat ger en stabil grund att stå på inför körkort D. Läs gärna tillsammans med din privata handledare.

 

Hur går provet till?

Provet bokas och genomförs hos Trafikverket och det består av ett kunskapsprov och ett körprov. Kunskapsprovet består av 55 frågor varav minst 44 måste vara rätt besvarade. Du måste vara godkänd på kunskapsprovet innan du kan boka tid för körprovet. Körprovet består av säkerhetskontroll samt körning i stadstrafik och på landsväg, körningen tar minst 45 minuter.

 

Viktigt att tänka på!

  • Glöm inte att ansöka om körkortstillstånd.
  • Jämför pris mellan utbildarna.
  • Studera teori ingående under utbildningen.
  • Träna körning både på körskola och privat.
  • Du måste kunna legitimera dig med svenskt ID för Trafikverket i samband med att du avlägger förarprovet.
  • Fotografering till körkortet sker hos Trafikverket.
  • Lär Dig att köra sparsamt och miljövänligt.

Marknadsöversikter

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.