Konsumentupplysning

Gående i trafiken

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.
Halkrisk för fotgängare är en allvarlig men ofta förbisedd fara. Fall- och halkolyckor registreras inte som trafikolyckor. Det innebär att de inte förekommer i den officiella statistiken, och får därför alltför lite uppmärksamhet.

Bland de skador som fotgängare råkar ut för sker ungefär en tredjedel i en singelolycka – merparten vid halkolyckor. Tyvärr leder halkolyckorna ofta till svåra skador och lång konvalescens.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

Vad säger lagen?

  • Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.
  • Mer information om reflexer på cyklar hittar du på sidan om cykelbelysning.
  • För mopeder gäller att reflexer ska vara godkända och återkasta vitt ljus framåt, rött ljus bakåt och orangegult eller vitt åt sidorna. På moped med tramp- eller vevanordning ska pedalerna ha reflexer som återkastar orangegult ljus framåt och bakåt.

 

Vad anser NTF?

  • Bättre underhåll och enkla förbättringar i trafikmiljön kan förhindra många fall- och halkolyckor.
  • Drift och underhåll av trottoarer och gångvägar ska prioriteras.
  • Gående ska använda reflex och reflexvästar i mörker.


Läs mer om vad NTF anser i NTFs policy.

 

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt. På de här si...

Halkrisk för fotgängare är en allvarlig men ofta förbisedd fara. Fall- och halkolyckor registreras inte som trafikolyckor. Sedan 2012 års resultat har Trafikverket dock redovisat allvarligt skadade...

Stavgång har kommit att bli en populär och bra träningsform. Använder man stavarna på ett bra sätt stärker träningsformen upp till 90 % av kroppens alla muskler. Du tränar koordination, kondition o...

Käppen kan ge god avlastning vid knä eller höftont, den är också till god hjälp vid balansproblem.

Utgå från dina behov. Fundera på om du behöver rollatorn för inomhusbruk, eller även för säkrare promenader utomhus. Möjligen har du behov av att transportera matkassen hem från butiken.

Ett lekfordon är ett fordon som inte kan eller får köras fortare än 6 km/tim. Den får inte ha förbränningsmotor och ska vara avsedd för barn upp till 14 år. Ett barn på lekfordon anses i trafiken s...

Marknadsöversikter