Kan min dotter gå själv till skolan

Min 8-åriga dotter vill gärna gå till skolan själv. Vilka erfarenheter och rekommendationer ger NTF beträffande när barn kan klara sig själva i trafiken?

Det är svårt att ge en exakt ålder eftersom det i första hand är trafikmiljön som styr. En säker trafikmiljö där barn inte behöver samsas med motortrafik gör att barn kan ta sig fram på egen hand vid ganska unga år. Och det är bra för barn att få röra sig på egen hand!

Barn utvecklas olika fort. Men en grov tumregel är att först i 9-10 års åldern är barn mogna att ta sig fram som gångtrafikanter på egen hand i måttlig trafik. Vid ca 12 års ålder är barn någorlunda trafikmogna för att cykla i trafik.
Granska trafikmiljön där din dotter ska gå, lista de faror som finns längs vägen. Finns det brister som går att åtgärda? Du kan kontakta NTF i ditt län för att resonera om hur man kan ställa krav på de som ansvarar för vägens utformning.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning