Bilbarnstol på flygresan

Jag har en fråga angående det tryck som en bilbarnstol klarar av vid en krock i ett flygplan. Vad är säkrast, att placera ett spädbarn (0-2 år) i en bilbarnstol eller i en flygstol med vanligt säkerhetsbälte under start och landning? Hur mycket tryck kan en bilbarnstol hantera vid en flygplansolycka?

Beträffande trycket är det inga problem. En babystol/bilbarnstol klarar ca 30 g och det är minst dubbelt så mycket som man pratar om i flygsammanhang vid nödlandningar osv.

Om man med spädbarn menar barn uppåt 9 månader kan man lämpligen använda en babystol (babyskydd) av en typ som sätts fast med enbart höftbälte.

För större barn borde man använda bakåtvända bilbarnstolar men då får man problem med utrymmet och monteringen. Flygplanets höftbälte ihop med en bälteskudde, för att få bältet på rätt plats, kan då vara ett bra alternativ.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning