Utökad behörighet B

Du kan välja mellan att utbilda dig privat eller på någon trafikskola. Du kan också kombinera dessa båda sätt. Det är ett alternativ som vi rekommenderar för både teoristudier och övningskörning. Trafikskolornas teorilektioner i kombination med att läsa privat ger många gånger en mycket stabil grund att stå på inför körkort B. En obligatorisk del i utbildningen är en riskutbildning i två steg. Båda delarna är obligatoriska och har en fyraårig giltighetstid.

Utökad B ger rätt att köra med ett tyngre släp än med behörighet B. Med utökad behörighet B får dragbilen och släpvagnens sammanlagda totalvikt vara högst 4 250 kg. Bilens totalvikt får inte överstiga 3 500 kg. Bil max 3500 kg + släp = max 4250 kg

För att erhålla utökad behörighet B måste man hos Trafikverket genomföra ett särskilt körprov. Det går bra att genomföra provet i samband med det vanliga körprovet för körkort B. Fordonskombinationen för körprovet ska ha en sammanlagd totalvikt som överstiger 3 500 kg men inte 4 250 kg. Åldersgränsen för den utökade behörigheten är 18 år. Utökad behörighet B markeras på baksidan av körkortet med villkorskod 96.

Om man vid körprovet kör med en automatväxlad bil så kommer körkortet att bli villkorat, så att dragbilen måste vara automatväxlad. Grundbehörigheten B påverkas inte. (Nya regler från 1 januari 2017)

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Får man övningsköra trots att man inte har svenskt personnummer?

Får man köra i Sverige med ett utländskt körkort?

Kan en dyslektiker få hjälp att ta körkort?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.