Osäker transport med dagis

På mitt dagis sätter personalen barn mellan 1 och 5 år på mittenplatsen bak där det endast är midjebälte. De sitter på första modellens bilkuddar. Nackstöd saknas ibland. Jag sa ifrån sist jag såg det. Vad anser ni? Personalen har inte fått någon information överhuvudtaget om barnens säkerhet i bilar.

Jag förstår om du har sagt ifrån. NTF, Trafikverket, VTI m fl forskare och läkare rekommenderar att barn åker bakåtvänt så länge som möjligt. Den forskning som finns om barns säkerhet i bil visar att den skadereducerande effekten av bakåtvänt åkande är 90 procent. För framåtvänt åkande är motsvarande effekt ca 60 procent. Det har man kommit fram till genom bl a krockprov och studier av verkliga olyckor.

Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 5-års åldern. Barns huvud är för tungt i förhållande till vad nacken orkar hålla emot vid en eventuell kollision eller häftig inbromsning. Om barnet åker framåtvänd för tidigt kan nacken knäckas vid en kollision. Det är alltså alldeles för tidigt att låta barnen åka på bälteskudde och dessutom med enbart midjebälte.

Du skriver också att bälteskuddarna är av första modellen vilket jag tolkar som att de saknar bra styrningar för bältet. Dagens bälteskuddar är ej godkända tillsammans med enbart midjebälte.

Det allra bästa är att de barn som är under 5 år får sitta i bakåtvända bilbarnstolar. Tänk på att det är föraren som har ansvaret för barn under 15 år.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning