Bilbarnstol upp till 18 eller 25 kilo?

Hur noga är det med viktrekommendationerna på bilbarnstolar? Vi funderar på att köpa en bilbarnstol, men den är endast godkänd upp till 18 kg. Andra märken anger att deras stolar är godkända upp till 25 kg. Är det inte längden man ska gå efter?

NTF m fl rekommenderar en bakåtvänd bilbarnstol som är godkänd upp till 25 kg. Anledningen är att barnet ska kunna åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. En stol som bara är godkänd upp till 18 kg kan inte användas lika länge, vilket kan tvinga föräldrarna att vända barnet framåt för tidigt.

Den forskning som finns om barns säkerhet i bil visar att den skadereducerande effekten av bakåtvänt åkande är 90 procent. För framåtvänt åkande är motsvarande effekt ca 50-60 procent. Detta eftersom huvudet hos små barn är för tungt i förhållande till vad nacken orkar hålla emot vid en eventuell kollision eller häftig inbromsning. Om barnet åker framåtvänd för tidigt kan nacken knäckas vid en kollision.

Mitt råd är alltså att ni satsar på en stol som är godkänd upp till 25 kg. Vill ni läsa mer om bilbarnskydd, få köpråd mm så gå in på vår sida om Barn i bil.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning