Mellanrum mellan bältesstolen och bilens ryggstöd

Vi har nyligen bytt bil och den bältesstol vi använder i baksätet passar inte längre lika bra. Bältesstolens ryggstöd tar i bilens nackstöd, så att det blir mellanrum mellan stolsryggen och bilens ryggstöd. Kan detta vara farligt vid en krock?

Det är ganska vanligt att det blir ett mellanrum mellan bältesstolen och ryggstödet, särskilt när isofix används och för de större barnen när man skjutit upp huvudstödet. Men det är ingen fara ur säkerhetssynpunkt.

Det primära med bältesstolen är att positionera bilbältet, glipan som blir påverkar inte detta. Däremot kan glipan innebära att bältesstolen blir lite instabil och/eller kan ge ett upprätt sittande som kan kännas obekväm. Det går lika bra att låta bli att använda isofix-fästet om stolen får bättre lutning.

Isofix-fästets säkerhetsfunktion är att hålla bältesstolen på plats när ingen sitter i den, därför bör man fästa bilens bälte runt den tomma stolen om isofix inte används.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning