Bilbarnstol och hyrbil i USA

Vi planerar att åka till Florida och hyra bil. Eftersom vår treåring följer med har vi stora krav kring säkerheten. Det är väldigt svårt att få besekd om krockkuddar, bilmodeller etc.

I USA har man inte riktigt samma syn på barns säkerhet som vi har i Sverige. Här anser vi att barn ska åka bakåtvänt så länge det är möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Detta för att mindre barn har svag nackmuskulatur, som inte klarar de påfrestningar den utsätts för vid en krock i framåtvänt läge. En bakåtvänd stol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent, jämfört med ca 50 procent för en framåtvänd stol.

I USA anser man dock att barn över ett år kan åka framåtvänt, och därför marknadsförs främst framåtvända stolar för barn från ca 10-13 kg. Dessutom rekommenderar man ofta att barn alltid ska åka i baksätet, vilket vi inte håller med om eftersom det ofta finns mindre plats för en bakåtvänd stol i baksätet. Till detta kommer att bilbarnstolstillverkare ofta anser att en bakåtvänd bilbarnstol får en stabilare montering i framsätet, lutad mot instrumentbrädan, samt den sociala aspekten - att det för många föräldrar känns tryggare att kunna ha kontakt med barnet under färden.

Att barn under 12 år (eller 140 cm) inte får sitta framför en aktiv krockkudde gäller däremot både i USA och i Sverige.

Det är lite olika lagar som gäller i olika stater, men i de flesta stater är det lag på att små barn upp till ca 4 år ska sitta fastspända i bilbarnskydd. Kontrollera att den stol ni tänker ta med er är godkänd att använda i Florida.

Det kan också vara bra att känna till att man i USA har ett system för bilbarnstolar som heter LATCH, och som liknar vårt ISOFIX.

 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning