Vilka regler gäller vid cykelpassager?

Vilket regler gäller vid cykelpassager; cykelpassage mitt på en väg, cykelpassage efter cirkulationsplats respektive cykelpassage efter högersväng?

Bilisten ska alltid anpassa sin körning så att man inte behöver stanna på en cykelpassage. Bilisten ska också anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklande eller mopedförare som är ute på överfarten. Bilisten kanske till och med måste stanna om det behövs.

När du som förare ska köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att du har svängt i en vägkorsning och ska passera en obevakad cykelpassage, ska du köra med låg hastighet och lämna cyklande och mopedförare som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera.

En förare som efter att ha svängt i en korsning ska passera en bevakad cykelpassage ska köra med låg hastighet och har väjningsplikt mot cyklande och moped klass ll som på rätt sätt har färdats ut på eller just ska färdas ut på cykelpassagen.

Den generella regeln för cyklister är att de har väjningsplikt när de korsar en väg även om det sker på en cykelpassage.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning