Skjuts av barn på motorcykel

Vad är det som gäller för barn som skjutsas på motorcykel? Säkerhet, klädsel etc. Finns det någon sida man kan titta på i ämnet?

Den som färdas på en motorcykel ska använda hjälm. Däremot säger lagen att barn under sju år som använder annat lämpligt huvudskydd är undantagna. Det är förarens ansvar att se till att passagerare som är under femton år använder hjälm eller annat huvudskydd.

SMC (Sveriges Motorcyklisters centralorganisation) anser att ett barn ska ha en hjälm anpassad för barn. Den ska vara lätt eftersom barnets nackmuskler är
svaga. Den bör ha visir som är ett skydd för både andning och ansikte. Det finns glasfiberhjälmar i barnstorlek hos välsorterade mc-handlare. Större barn kan använda hjälmar med ansiktsskydd avsedda för crossåkning.

Kraven på passform ska vara lika höga för barn som för vuxna; hjälmen ska sitta fast ordentligt med hakband, den ska inte glappa och sitta tätt runt huvudet. En skid-, cykel- eller hockeyhjälm bör inte användas eftersom dessa inte ger något skydd vid en mc-olycka och lämnar ansikte och andning helt oskyddade. Sport- och idrottshjälmar är inte konstruerade för att skydda huvudet vid mc-olyckor. Men det är bättre att man använder en lätt cykelhjälm än en tung mc-hjälm som inte är anpassad för ett barns huvud.

Utöver hjälmen bör barnet ha en hel overall av kraftigt tyg eller skinn samt varma, kraftiga vantar och stövlar. Handskar, stövlar och ställ finns hos välsorterade mc-handlare. Det finns inga godkända ryggskydd för barn men de som finns på marknaden kan ändå ge ett bra skydd vid olycka. Ryggskydd finns för barn från fem år.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning