När är barn cykelmogna?

Jag har läst/hört någonstans att barn inte är mogna att cykla i trafiken förrän de är ca 12 år. Stämmer det? Om man som vuxen cyklar tillsammans med sitt barn i trafiken, vad gäller då?

Det är svårt att säga en exakt ålder, dels för att barn utvecklas olika men framför allt för att trafikmiljön ser så olika ut. I en trafikmiljö med säkra cykelbanor kan betydligt yngre barn ta sig fram på cykel på egen hand. Eftersom vi vill att barn ska cykla mer är det därför viktigt att infrastrukturen är byggd för säker cykling, även för barn.

Men fortfarande finns inte en säker cykel-infrastruktur överallt och då behöver barnen ha de biologiska färdigheterna som krävs. En generell tumregel säger att barn är mogna att cykla i komplicerad trafikmiljö när de är 11-12 år. För att klara sig i trafiken brukar man säga att man ska

  • se och synas över bilar (vara tillräckligt lång)
  • ha ett utvecklat synfält
  • uppfatta varifrån ljud kommer
  • kunna avgöra hastigheter och avstånd
  • kunna ta en annan persons perspektiv
  • uppfatta, förstå och bedöma olycksrisker
  • ha utvecklad simultankapacitet
  • kunna överblicka en komplicerad trafiksituation
  • förstå trafiksystemet och sin roll i det

Listan kan göras lång och förmodligen lever inte ens alla 12-åringar upp till alla dessa krav, särskilt inte de sista. Det kanske till och med är så att unga nyblivna förare inte alltid kan bedöma olycksrisker och därför blir överrepresenterade i olycksstatistiken.

Samtidigt vill vi ju att barnen ska bli självständiga och t ex kunna ta sig till skolan på egen hand. Både för den egna utvecklingens skull, men också för att det är viktigt att röra på sig.
Om du inte tycker att ditt barn ska cykla ensam ännu kanske ni kan hitta på varianter; om ni måste korsa en väg kan ni tillsammans välja den säkraste övergången och bestämma att där kliver man av cykeln och går. Fundera tillsammans på om det finns bättre och sämre vägar att välja osv.

Du undrar också över när man som vuxen kan börja cykla tillsammans med sitt barn i trafiken. Även här beror det framför allt på hur trafikmiljön ser ut, välj därför gärna cykelbanor eller hastighetssäkrade områden så kan ni börja tidigt. I måttligt trafikerad miljö kan man cykla tillsammans när barnet är i 7-8 års åldern. Ni bör dock välja att gå över korsningar. För cykling i mer trafikerade miljöer bör man vänta lite till. Vinglar barnet till samtidigt som bilar passerar, kan otäcka olyckor uppstå.

Dessutom är det lag på att barn ska använda cykelhjälm. Även du som förälder bör förstås också använda cykelhjälm!

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning