Konsumentupplysning

Cyklar - köpråd

Cykeln är ett hälsosamt och miljövänligt transportmedel. Att cykla är även praktiskt i tätorter där man ofta kommer fram både fortare och lättare med cykel än med bil. Dessutom är cykeln lätt att parkera. Men det är också viktigt att cykla säkert – och då handlar det om att välja rätt cykel och att utrusta den på rätt sätt.

Vad säger lagen?

Cykeln räknas som ett fordon och omfattas av trafiklagstiftningen. Undantag är trehjulingar. Särskilda regler berör dessutom cyklister för framförande av fordonet.

Följande säkerhetsbestämmelser gäller för cykeln:

Cykelhjälm

Barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. 

Bromsar

På en vanlig cykel ska det finnas färdbroms som ska kunna minska farten och få cykeln att stanna säkert och snabbt.

Ringklocka

Ringklocka är obligatorisk.

Skjutsning

På cykeln får inte färdas fler personer än vad cykeln är byggd för.
Men om cykeln har lämpliga säten och effektiva ekerskydd får man:
- när man är 15 år skjutsa ett barn under 10 år. 
- när man är 18 år skjutsa två barn under 6 år.

Däck

Något lagkrav på vinterdäck vid vinterväglag finns inte för cyklar. Dubbade däck gör dock vintercyklingen säkrare. Kom ihåg att cykelturen går lättare med dubbdäck på både hårt packad eller lös snö samt på is.

Vad anser NTF?

  • Tillverkare och säljare ska ta ansvar för cykelns säkerhet (belysning, reflexer, bromsar m m).
  • Barn under 11-13 år är inte mogna att cykla i trafiken.


Läs mer om vad NTF anser i NTF anser om cykling.

Vid 1,5 års ålder brukar barnet kunna använda trehjuling. Barnläkare och forskare anser att barnet är moget för en tvåhjuling först vid 5–6 års ålder. Åren där emellan kan man låta barnet använda e...

En hoverboard är en självbalanserande bräda med två hjul och en elmotor. Brädan ser ut ungefär som en skateboard, men man färdas med långsidan framåt. Den får maximalt gå i 20 km/tim.

Utbudet av cyklar är stort. Tänk igenom vilka behov cykeln ska tillfredsställa. Nedan följer ett antal frågor som du kan ställa dig inför val av cykel.

Antalet elcyklar ökar snabbt på marknaden – såväl i Sverige som i andra länder. Elcykeln gör det möjligt att cykla mer och längre samt skapar möjligheten för fler att cykla som annars kanske skulle...

Från 1 januari 2016 tillåts en ny typ av moped klass II. Den ska ha trampor och en hjälpmotor med en högsta effekt på 1 000 watt. Motorn får endast ge ett krafttillskott upp till och med 25 km/tim....

Huvudet är det ömtåligaste vi har. Även en måttlig stöt kan skada hjärnan. Att använda cykelhjälm är ett billigt och enkelt sätt att göra din cykeltur säkrare.

De svåraste skadorna som drabbar cyklister inträffar vid kollision med en bil. Därför är det viktigt att synas i trafiken med både cykellysen och reflexer.

Cykelsitsen är ett måste om man vill ta med sig små barn på cykelturen. Man kan börja använda cykelbarnsitsen när barnet kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder.