Problem med barn som kränger sig ur bältet

Vad ska man göra om med ett barn som kränger ur armarna ur bältet (knäpper alltså inte upp det) i sin bakåtvända bilbarnstol? Kan man ha ett extra spänne över bröstet eller är det farligt det med?

Naturligtvis är det inte bra när barnen krånglar sig ur bältet i bilbarnstolen. Det första man bör göra är att kontrollera hur hårt man har spänt fast barnet - är det för löst? Det kan också vara för hårt, så att barnet upplever det obehagligt och därför försöker ta sig ur.

Kontrollera också hur bältet kommer från stolens ryggstöd över barnet axlar, det ska komma strax ovanför barnets axlar. Inte så att det kommer under axlarna, för då kan det upplevas som obehagligt. Bältet kan också komma för långt uppifrån och då blir det lite spelrum där så att barnet kan ta sig ur.

Barnet kanske även vill sitta mera upprätt, stolen kanske kan justeras i olika lutningar.

Har man kontrollerat och eventuellt justerat dessa saker och barnet fortsätter att ta sig ur bältet, så måste man försöka att sysselsätta det på något sätt när man åker bil så att det inte har tråkigt och i brist på annat fördriver tiden på detta sätt. Hjälper inte detta så får man kanske ta till någon muta. Man får aldrig tillföra något extra band eller spänne att spänna fast barnet med för då kan man sätta bilbarnstolens skyddande egenskaper helt ur spel och det kan också skada barnet vid en eventuell olycka.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading