Problem med barn som kränger sig ur bältet

Vad ska man göra om med ett barn som kränger ur armarna ur bältet (knäpper alltså inte upp det) i sin bakåtvända bilbarnstol? Kan man ha ett extra spänne över bröstet eller är det farligt det med?

Naturligtvis är det inte bra när barnen krånglar sig ur bältet i bilbarnstolen. Det första man bör göra är att kontrollera hur hårt man har spänt fast barnet - är det för löst? Det kan också vara för hårt, så att barnet upplever det obehagligt och därför försöker ta sig ur.

Kontrollera också hur bältet kommer från stolens ryggstöd över barnet axlar, det ska komma strax ovanför barnets axlar. Inte så att det kommer under axlarna, för då kan det upplevas som obehagligt. Bältet kan också komma för långt uppifrån och då blir det lite spelrum där så att barnet kan ta sig ur.

Barnet kanske även vill sitta mera upprätt, stolen kanske kan justeras i olika lutningar.

En stol som är godkänd enligt R129 kan ha en godkänd bältessamlare, men bara om den följer med stolen. Ett tillbehör som inte testats och godkänts tillsammans med stolen bör inte användas, eftersom man inte vet om säkerheten försämras, förbättras eller blir opåverkad.

 

 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning