Små barn i buss på landsväg

Hur kan jag åka säkert med en 2-åring i buss på landsväg?

Buss är det säkraste sättet att färdas på väg. Men bussar är fortfarande inblandade i olyckor och säkerheten kan bli ännu bättre. En av de viktigaste åtgärderna är att samtliga i bussen använder bälte.

I Sverige är det lag på att alla över tre år som åker buss ska använda bälte, om det finns. För att bältet ska hamna på rätt plats på kroppen för små barn är det lämpligt att använda en bälteskudde.

För barn under tre år finns inga riktlinjer. Det finns en eftermonterad bakåtvänd bilbarnstol för buss, som finns monterad i en del busslinjer. Fråga gärna efter den, om allt fler konsumenter efterfrågar bakåtvänt åkande för små barn ökar chanserna för att detta blir ett framtida krav i upphandling.

För de minsta barnen kan man ta med sig ett babyskydd och placera det bakåtvänt och sätta fast med bussens bälte. Det finns en risk att bältet är för kort, men det bör fungera.

Om det inte finns något säte som är anpassat för barn kan det ändå i en del bussar finns några säten som är bakåtvända, välj ett sådant till ditt barn! Även om barnet sitter direkt på sätet är det bättre att åka bakåtvänt än framåtvänt. I sådant läge skulle också en kudde vara bra. Om det enda som finns att välja på är ett framåtvänt säte med bälte, är det ändå bättre att barnet sitter fastspänt än att det sitter löst i t ex ditt knä.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning