Lådcykel

Lådcykeln kan vara ett trevligt och stabilt sätt att skjutsa barn och den gör det möjligt att ta med fler än två barn på cykelturen. Barnen sitter nära dig som cyklar så att du ser och kan prata med dem. 

Hur skjutsar jag säkrast mitt barn i en lådcykel?

Olika modeller 

Lådcyklar finns i många olika modeller, med två, tre och ibland fyra hjul. De kan ha sittplats för upp till sex barn. Köp en modell som har säten som är anpassade för barn och är utrustade med säkerhetsbälten. Det finns även hållare för att fästa bilbarnstol eller babyskydd som man kan köpa till lådcykeln. Precis som i bil ska barnstol och babyskydd monteras bakåtvänt.    

Köpråd 

Testa några olika modeller tillsammans med ditt barn, innan du köper. Den tvåhjuliga lådcykeln som vid första anblick ser mindre stabil ut än en trehjuling kan till exempel kännas mer stabil när man väl sitter på sadeln och kan vara ett smidigare alternativ för den som behöver kunna ta sig fram på smala cykelbanor. 

Lådcyklar väger betydligt mer än vanliga cyklar, särskilt när de är lastade. Därför kan det vara praktiskt att köpa en elassisterad lådcykel. Fordonets tyngd ställer höga krav på bromsarna. Skivbromsar är att rekommendera. Välj en cykel som är lätt att styra och som har en solid ram runt lådan.   

Cykeln ska ha ordentliga stödben, gärna framtill, så att den inte välter när barn kliver i och ur cykeln. Skjutsa aldrig fler än vad cykeln är byggd för och följ tillverkarens råd om maxvikt. 

Vad säger lagen? 

Lagen ställer särskilda krav på att trehjuliga fordon eller cyklar med tillkopplad sidovagn ska ha två av varandra oberoende färdbromssystem och parkeringsbroms. För övrigt gäller samma trafikbestämmelser som för vanliga cyklar (broms, signalanordning, belysning, reflexer).  

För tvåhjuliga lådcyklar är det lag på att alla som färdas på cykeln och är under 15 år ska ha hjälm. Trehjuliga lådcyklar täcks inte av hjälmlagen, men vi ser att olyckor även sker med trehjulingar och hjälmen räddar liv. En bebis som är fastspänd i babyskydd kan av praktiska skäl inte ha hjälm och det finns alltså inte heller något lagkrav på det för trehjuliga lådcyklar. 

 Tänk på att 

  • Ställa in styret högt, så att det hindrar dig som förare från att falla på barnen om ni plötsligt tvärbromsar eller krockar. 
  • Öva på att cykla med lådcykeln innan du ger dig ut i trafik. Först utan barn, och därefter med barn. Den extra tyngden gör att det tar längre tid att starta och stanna cykeln. 
  • Slarva inte med underhåll, i synnerhet av bromsar. Cykelns tyngd gör att den slits snabbare än en vanlig cykel. 

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Jag ska få en bebis och har en elektrisk lådcykel. Finns det något sätt att säkert fästa ett babyskydd i en lådcykel och räcker det med babyskydd för att bebisen ska sitta säkert?

Är det säkrast att skjutsa barn i cykelkärra eller lådcykel?

Jag funderar på att köpa en lådcykel för att kunna köra mina barn som är 7 och 10 år till skolan

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.