Handbroms till 13 åring?

Jag fyller 13 år och ska få en cykel i present. Jag vill ha en med 18-21 växlar, men dessa har inte fotbroms. Måste jag ha det?

För yngre barn rekommenderas att man har en cykel med fotbroms, och för lite äldre att man eventuellt har en cykel med både hand- och fotbroms. Men eftersom du är så pass gammal antar jag att du redan hunnit cykla en del? Vad hade du för typ av bromsar på din senaste cykel?

De flesta cyklar med många växlar har bara handbromsar, även kallade fälgbromsar. De består av två bromsar, en på bakhjulet och en på framhjulet. Cykeln bromsas med 'klossar' som trycks mot fram - eller bakhjulet. Klossarna manövreras med handtag som sitter på styret.

Det viktigaste när det gäller vilken typ av broms man har på cykeln är att man behärskar tekniken, och att man kan hålla reda på cykelns funktioner samtidigt som man cyklar. På en cykel med bara handbromsar ska man använda fram- och bakbroms samtidigt, men bromsa med bakhjulet först om det är halt eller slirigt väglag.

Men hanteringen av cykeln är även en fråga om vana och en färdighet som man kan öva upp. Om du bara hade fotbroms på din förra cykel, kanske du behöver öva en del på en cykel med handbroms innan du ger dig ut på längre cykelturer eller i trafiken. Se till att arbeta bort 'fotbromsreflexen' innan du ger dig ut i trafiken. Vid oväntade händelser eller i stressade situationer kan annars reflexen att bromsa med tramporna komma tillbaka, vilket på en cykel med bara handbroms innebär att du bara trampar bakåt utan att få fäste.

Det som jag skulle säga är avgörande i ditt fall är alltså vilken erfarenhet du har av handbromsar sedan tidigare. Har du bara haft fotbroms förut kanske det kräver lite övning innan du kan ge dig ut i trafiken. Om det verkar svårt eller krångligt kan en cykel med färre växlar och både hand- och fotbroms vara ett alternativ.

På vår sida om Cyklar kan du läsa om annat som kan vara bra att tänka på när man köper cykel. Till exempel vilken utrustning cykeln ska ha, belysning, reflexer etc, men också vad du ska tänka på när du köper cykelhjälm.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning