Är småbarnshjälmen godkänd för cykling i trafik?

Vi har köpt en småbarnshjälm med grönt spänne till vår son, är den godkänd för cykling i trafik?

Småbarnshjälmen rekommenderas för barn upp till sju år, vid all cykling och skjutsning. Den har samma skyddsförmåga som cykelhjälmen men det gröna spännet löser ut sig om barnet skulle fastna i hakbandet när det leker. Det gröna spännet löser ut vid en dragkraft som är minst 90 och högst 160 newton, vilket motsvarar ett barns vikt.

Det gröna spännet togs fram efter att flera allvarliga olyckor inträffat där barn dött på grund av att de fastnat med hjälmen i samband med lek. När det gröna spännet infördes bröts trenden med dödsolyckor. Samtidigt finns det ingen indikation på att personskador inträffar på grund av det gröna spännet.

Hjälmen ska vara testad enligt Europastandard EN 1080 och CE-märkt. Är den det så kan ni tryggt använda den.

Det finns en nationell rekommendation om grönt spänne för barn upp till 7 års ålder. Åldern 7 år är satt för man räknar med att äldre barn tar av sig hjälmen då de lämnar cykeln för att t ex klättra i träd. Rekommendationen har undertecknats av bland andra NTF, Folksam, Konsumentverket, Cykelbranschen, Trafikverket, Transportstyrelsen och flera stora tillverkare och återförsäljare av cykelhjälmar.

 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning