När får barn sitta framåtvända i framsätet

Finns det någon lag som anger minimiålder för att sitta framåtvänd på passagerarplatsen fram?

Nej, det finns ingen lag som säger att man måste ha uppnått en viss ålder för att få sitta i framsätet.
Enligt lagen ska alla som åker bil använda bilbälte. Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning som är anpassad för barnets ålder i stället för eller tillsammans med bilbältet.

Många bilar är utrustade med krockkudde på passagerarsidan fram. En bakåtvänd bilbarnstol får aldrig placeras vid en aktiv krockkudde.Det finns risk för att personer under 140 cm i vissa fall kan skadas av krockkudden vid en olycka. Därför bör man kontakta sin biltillverkare för att ta reda på vad som gäller för sin bilmodell.
Sidokrockkuddar, som är betydligt mindre, utgör ingen fara för barn i bilen.

I bilar utan aktiv passagerarkrockkudde finns det flera positiva effekter med att placera barnet där. Dels är det större utrymme än i baksätet vilket leder till att barnet kan åka bakåtvänt längre. Dels kan man som förälder ha bättre uppsikt över sitt barn och på ett enkelt sätt få ögonkontakt och lugna sitt barn - vilket i de flesta fall förbättrar förarens uppmärksamhet på trafiken.

 

 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning