Cykelbelysning

De allvarligaste skadorna som drabbar cyklister inträffar vid kollision med en bil. Därför är det viktigt att synas i trafiken med både cykellysen och reflexer.

Hur du väljer en bra cykelbelysning

Även om du cyklar i stan är det viktigt med bra belysning i skymning och mörker eftersom bilister har svårt att se dig. Förutom att bilar upptäcker dig, underlättar bra belysning samspelet med andra cyklister och med gångtrafikanter, och kan ibland även behövas för att belysa vägbanan.

 

Är stark lampa alltid bäst?

En stark cykellampa är perfekt för en mörk skogsväg, men i stadstrafik kan den riskera att blända medtrafikanterna. I stadstrafik med bra gatubelysning behöver inte ljusstyrkan vara så stark. Därför bör den som ska köpa en ny cykellampa fundera på var man cyklar.

 

Olika typer av cykelbelysning

Den traditionella dynamodrivna cykelbelysningen som har använts i årtionden fasas nu ut till förmån för batteridrivna alternativ och cykelbelysning med navdynamo. Med de batteridrivna lamporna försvann nackdelarna som dynamodriften genererade så som att drivhjulet slirade mot cykeldäcket och att användaren behövde cykla snabbt för att få bra ljusstyrka. Med den energisnåla LED-lampans intåg på marknaden kunde ljusstyrkan förbättras utan att påverka batteritiden negativt. I princip alla cykellampor med glödljus har nu fasats ut från marknaden och ersatts av modeller med LED-lampor. Om cykelbelysningen drivs med navdynamo kan du alltid låta belysningen vara på. Sådan belysning finns nu som både fram- och baklysen.

 

Vad säger lagen?

  • Reflexer, lyktor och strålkastare ska finnas på cykeln vid cykling i mörker, vilket betyder från skymning till gryning.
  • Baktill på cykeln ska det finnas en lykta som kan visa rött ljus bakåt (baklykta) så att den tydligt syns på ett avstånd av 300 meter.
  • Framtill på cykeln ska det finnas en strålkastare som kan visa vitt eller gult ljus framåt av sådan ljusstyrka att fordonet kan framföras på ett betryggande sätt samt tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Har strålkastaren bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.
  • Vit reflex ska finnas fram.
  • Röd reflex ska finnas bak.
  • Orangegul eller vit reflex ska finnas åt sidan.
  • Baklyktan får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.

Marknadsöversikter

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.