Varför en tjänstevikt mellan 1 000 och 1 500 kg?

NTF anger att vid köp av bil så bör en tjänstevikt på mellan 1 000 och 1 500 kg efterfrågas. Varför det?

När det gäller säkerhet hänvisar NTF Konsument till vår köpguide på nya bilar, till EuroNCAPs konsumenttester eller till Folksams redovisning av Säkra och farliga bilar.

Inom de tjänsteviktsgränser vi valt bör de allra flesta finna en modell som också motsvarar kraven på utrymme och bränsleförbrukning (miljö). Våra gränsvärden utesluter bland annat de allra flesta s k stadsjeepar - den personbilskategori som är mest omotiverad. Förutom att den är oerhört aggressiv mot "vanliga" personbilar, har den ofta en sämre säkerhet för sina egna passagerare vid singelolyckor och en bränsleförbrukning som innebär onödigt stora påfrestningar på miljön.

De viktgränser vi rekommenderar gäller "tjänstevikten", dvs bilens vikt utan last. "Totalvikten" anger det gränsvärde bilen är godkänd för med max antal pasagerare, full last och full tank.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning