Krocktest av Renault Twingo

Jag skulle vilja ha resultat från aktuella krocktester gällande Renault Twingo. Enligt fabrikanten har den blivit väldigt säker. Stämmer det?

För nya bilar är de krockprov som det europeiska trafiksäkerhetsorganet EuroNCAP utför, de mest omfattande. Krockproven visar olika bilmodellers krocksäkerhet i förhållande till andra bilar i samma viktklass. För begagnade bilar ger Folksams rankning en bra vägledning över bilens säkerhet.

Folksams rankning bygger på statistik av verkliga olyckor, och avser bilens förmåga att skydda passagerarna från att dödas eller skadas allvarligt vid en krock. Bilarna delas in i fem säkerhetskategorier:

- Minst 30% högre säkerhet än medelbilen
- Minst 15% högre säkerhet än medelbilen
- Minst lika säker som medelbilen
- Max 15% lägre säkerhet än medelbilen
- Mer än 15% sämre än medelbilen

Folksam och NTF rekommenderar att man i första hand väljer en bil i den bästa klassen, som är minst 30 procent bättre än medelbilen. För småbilar finns ännu ingen i den kategorin, utan man får välja den bästa i den näst bästa klassen.

EuroNcap krocktestar bilar med dockor och i laboratorium. En bil kan få högst fem stjärnor. Helst bör man välja en femstjärnig bil.

Renault Twingo testdades av EuroNCAP 2003 och fick då tre stjärnor. I Folksams rankning finns årsmodell 94-03 med men med sämsta möjliga resultat.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning