Vilka lagar gäller för barn i buss och tåg?

Jag har en dotter som är 6 mån. Vi bor i USA men åker till Sverige i december. Vilka lagar gäller för barn som åker tåg och buss i Sverige?

För barn som åker tåg finns inga speciella regler för hur de ska sitta. Ett tips är att ni sitter med ryggen i färdriktningen för att undvika onödig påfrestning för nacken vid eventuella, hastiga inbromsningar.

Buss är det säkraste sättet att färdas på väg. Men bussar är fortfarande inblandade i olyckor och säkerheten kan bli ännu bättre. En av de viktigaste åtgärderna är att samtliga i bussen använder bälte.

I Sverige är det lag på att alla över tre år som åker buss ska använda bälte, om det finns. För att bältet ska hamna på rätt plats på kroppen för små barn är det lämpligt att använda en bälteskudde.

För barn under tre år finns inga riktlinjer. Bästa sättet för små barn är att färdas bakåtvända i bilbarnstol. Sitter barnet i ett babyskydd bör det gå att montera det bakåtvänt i ett säte med bälte.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning