Vad säger lagen om bakåtvänt åkande?

Vad säger lagen om bakåtvänt åkande? Är det olagligt att låta ett barn på 1,5 år åka i en framåtvänd bilbarnstol?

Tyvärr reglerar inte lagen vilket håll barn ska sitta i bilen. Men då de flesta små barn i Sverige färdas bakåtvända i bilen är detta en stor bidragande orsak till det låga antalet dödsfall. Det står i lagen att "Skyddsanordningen ska vara lämplig för barnet samt monterad och användas som den är avsedd." Enligt vår mening är det direkt olämpligt att sätta ett barn på 1,5 år framåtvänt, men än så länge får vi lita till föräldrarnas sunda förnuft.

 

När barn sitter framåtvända i bilen bör de använda bilens trepunktsbälte. Detta fungerar inte på 1,5-åringar då bältet hamnar över ansiktet. Sätter man då en 1,5-åring i bilbarnstolens fempunktsbälte ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock och även vid en kraftig inbromsning. I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet. Dock finns det inte en lagstiftning gällande bakåtvända bilbarnstolar, trots att det finns stora risker för barn som åker framåtvända innan 4-5 års ålder.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning