Lastbilen blinkar höger

Sonen pluggar körkortsteori och frågade mig om en fråga som hade dykt upp. Vad betyder det om lastbilen framför blinkar till höger? Alternativen var, att han ska svänga till höger, att det är fritt att köra om eller att lastbilen kommer att stanna. Diskussion uppstod här hemma. Är det verkligen så att lastbilen blinkar till höger om det är fritt att köra om?

En blinkning till höger är ju samma oavsett om det är en personbil eller en lastbil.

Antingen betyder det att fordonet ska svänga till höger om det är inför en korsning. Det kan också innebära att fordonet ska svänga in på en parkeringsplats utefter vägkanten eller tänker stanna vid vägkanten, men då måste ju den omkringliggande trafiken och trafikmiljön tillåta att fordonet kan stanna och inte vara till hinder.

Att en lastbil blinkar till höger för att säga att det är ok att köra om, är inte något som är regelmässigt korrekt. Och absolut inget som man som bakomvarande trafikant ska lita på.

Det är den som kör om som har hela ansvaret för att göra en säker omkörning, och om det händer någonting vid en omkörning kan du inte skylla på att ”lastbilsföraren blinkade höger och jag tolkade det som att det var ok att köra om”.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning