Bilar

Antisladdsystem

Antisladdsystem – även kallat ESP – är ett system som känner av om bilen håller på att sladda. Genom att bromsa enskilda hjul stabiliseras bilen och sladden förhindras. ESP beräknas minska olycksrisken med över 50 procent på vått väglag och med ca 20 procent på alla väglag.

Vid vinterväglag krävs det inte mycket för att bilen ska få sladd. En väjning för smådjur kan snabbt göra bilen okontrollerbar med svåra olyckor som resultat. Antisladdsystemet känner av när föraren är på väg att förlora kontrollen över bilen och stabiliserar hjulen genom att bromsa enskilda hjul individuellt. Somliga antisladdsystemen kan även strypa motorn vid behov.

Det är dock viktigt att komma ihåg att antisladdsystemet inte kan rädda alla situationer. Det är fortfarande du som förare som måste begränsa hastigheten och anpassa din körstil efter vägens kondition och vädret.

Antisladdsystemet heter ESP på de flesta bilar men kan även ha andra namn. Några exempel på snarlika system är VDC, DSC, StabiliTrac, VSA, M-ASTC och DSTC.

Om alla bilar var utrustade med antisladdsystem skulle 75-100 liv sparas varje år.

Ett annat system som hjälper dig som förare i halt väglag är ett antispinnsystem som finns på många bilar. Detta system ska dock inte förväxlas med antisladdsystemet. Antispinnsystemet hjälper endast till att minska drivhjulens slirande då väggreppet är dåligt vid start eller acceleration vilket innebär att systemet är till störst hjälp vid låga hastigheter.