Antisladdsystem

Antisladdsystem är ett system som känner av om bilen börjar sladda. Genom att bromsa enskilda hjul stabiliseras bilen och sladden förhindras. Antisladdsystem beräknas minska olycksrisken med över 50 procent på vått väglag och med cirka 20 procent på alla väglag.

Vid vinterväglag krävs det inte mycket för att bilen ska få sladd. En väjning för smådjur kan snabbt göra bilen okontrollerbar med svåra olyckor som resultat. Antisladdsystemet känner av när föraren är på väg att förlora kontrollen över bilen och stabiliserar hjulen genom att bromsa enskilda hjul individuellt. Vissa antisladdsystem kan även strypa motorn vid behov.

Det är dock viktigt att komma ihåg att antisladdsystemet inte kan rädda alla situationer. Det är fortfarande du som förare som måste begränsa hastigheten och anpassa din körstil efter vägens kondition och vädret. Antisladdsystemet heter vanligtvis ESP – Electronic Stability Program eller ESC - Electronic Stability Control, men kan även ha andra beteckningar. Andelen nya personbilar som är utrustade med antisladdsystem har varit närmare 100 procent i Sverige sedan 2009. Andelen trafikarbete som utfördes 2020 av personbilar som har antisladdsystem beräknas vara över 95 procent. Ett annat system som hjälper förare i halt väglag är ett antispinnsystem som finns på många bilar. Detta system ska dock inte förväxlas med antisladdsystemet. Antispinnsystemet hjälper endast till att minska drivhjulens slirande då väggreppet är dåligt vid start eller acceleration vilket innebär att systemet är till störst hjälp vid låga hastigheter.