Råd kring trafikvett för småbarn

Vad ska/kan jag som förälder till ett litet barn (från 2 år och framåt), lära ut om trafik? Finns det tips och råd kring detta? Vad kan de ta till sig och vad är för abstrakt?

Till ett så litet barn som två år är det viktigt att tydligt tala om att det är du som vuxen som har allt ansvar. Du bestämmer när ni kan gå över gatan, du bestämmer var barnet får leka osv. I bilen kan du tala om att det är viktigt att alltid använda bältet och att det är du som ska spänna fast barnet. Naturligtvis ska du svara på barnets frågor, kanske varför man använder reflex eller cykelhjälm, men svara bara på frågorna, resten blir för abstrakt.

När sen barnet blir äldre kan du utveckla diskussionen kring trafik, men du som vuxen har alltid ansvaret och tänk på att det dröjer till barnet är 8-10 år innan det kan generalisera från t ex ett övergångsställe till annat.

Man brukar grovt säga att ett barn klarar att promenera ensam i trafiken vid 9-10 års ålder och cykla i trafiken vid 12 års ålder. Ofta överskattar vi barnets förmåga, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Bäst är att om barn så långt det är möjligt kan gå/cykla på egen hand i bilfria miljöer.

Bästa sättet att lära sig är nog helt enkelt att ni promenerar och cyklar mycket tillsammans!

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning