Rullstolsburen i minibuss

Jag har en rulllstolsburen patient som sitter i sin rullstol i minibussen de har. Hur ska hon vara fastspänd? Räcker det att spänna fast rullstolen, sätta ett bälte över hennes höft som sedan fästs i rullstolen?

Tänk på följande då du spänner fast en rullstol:
- Passageraren ska sitta framlänges eller baklänges, inte i sidled.
- Framför huvudet på passageraren ska det finnas ett utrymme på minst 95 cm, bakom huvudet minst 40 cm.
- Spänn fast rullstolen med minst fyra remmar i golvet, två fram och två bak. Remmarna ska vara sträckta och fästas så högt upp som möjligt på rullstolen.
- Rikta remmarna diagonalt, ca 45 graders vinkel, framåt, bakåt och helst något åt sidorna. Inte i kors!

Vad det gäller bältet så är det bästa om passageraren kan använda ett vanligt trepunktsbälte, alternativt ett tvåpunktsbälte, och eventuellt i kombination med rullstolens bälte. Rullstolens bälte är endast ett komfortbälte och måste således alltid kompletteras med bilens bälte.

Ett trepunktsbälte ska sitta med diagonalbältet nära halsen, absolut inte under armen eller ute på axeln. Höftbältet (eller tvåpunktsbälte) ska sitta hårt ner över låren, inte över magen.

'Åka säkert – om trafiksäkerhet för barn med funktionshinder' finns utgiven 2010 i omarbetad nyutgåva, kontakta VTI, tel. 013-20 40 00, e-post order@vti.se.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning