Bältesstol på bakåtvänt extrasäte

Vi är sex personer i familjen och har en Volvo V70 med ett bakåtvänt extrasäte i bagaget. Kan jag sätta in en vanlig bältesstol i det bakvända sätet i bagaget? Om jag tar bort sittdynan på det extramonterade sätet så kommer barnet upp i samma höjd med bältesstolen. Det extramonterade sätet har nackstöd som sitter lika högt som bältesstolen. Som jag förstod på försäljaren i barnprylbutiken klarar bältesstolen av en krock framifrån även om inget nackstöd finns. Dessutom sa försäljaren att en vanlig bältesstol måste ha en bälteshållare för att bilbältet inte ska sitta för tätt mot halsen. Jag har alltid trott att det enda problemet för ett barn att bältet sitter mot halsen är att det är obekvämt. Nu sa hon att det var farligt att ha bältet så, för det gav sämre stöd vid en krock. Stämmer det?

Ditt förslag att låta barnen sitta i en vanlig bältesstol i extrasätet är förmodligen en ganska bra lösning. Det viktiga är att bältet löper korrekt och att det riktiga sätet följer ryggen på bältesstolen hela vägen eftersom denna är gjord för framåtvänt bruk och inte klarar av att ta hela tyngden vid en eventuell krock. Jag gissar att det är detta du är inne på när du pratar om att ta bort sittdynan? Är sittdynan lös och du kan plocka bort den utan att störa bältesdragningen är det förmodligen ok, men jag rekommenderar dig att åka till en Volvo-handlare och få hjälp så att säkerheten inte påverkas negativt av förändringen.

Precis som du säger är det inte farligt att bältet löper nära halsen. Tvärtom är det viktigt att bältet sträcks ordentligt - nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning