Tre- eller fempunktsbälte i bilbarnstolen?

Min son är 11 månader och väger 9,5 kg. Bilbarnstolen har trepunktsbälte, ibland ålar han sig till halvliggande ställning så att bältet som ska ligga över höften hamnar på hans mage. Han vrider även överkroppen, då hamnar en liten del av huvudet och axeln utanför stolen. Babyskyddet vi hade förr hade grenband (fempunktsbälte) och det kändes mycket bättre. Bör jag skaffa en bilbarnstol med fempunktsbälte? Är det säkert när han sitter/ligger med bältet så där?

En bilbarnstol som har bälte med grenband (fempunktsbälte) gör ju att barnet sitter mera fast i stolen. Det kan alltså inte åla sig ur bältet nedåt. För att bilbarnstolen ska skydda barnet på bästa sätt är det viktigt att bältet sitter som det ska och att barnet sitter kvar i stolen. Om man har ett barn som är aktivt och gärna vill ta sig ur bältet kan det därför vara en fördel att ha fempunktsbälte. Trepunktsbältet har dock en optimal geometri eftersom låset kommer bort från barnets mage.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning