Byta till bilbarnstol före 9 kg?

Jag har hört att det ska vara säkrare att använda bilbarnstol till bebisar som sitter stadigt. Vår dotter på 8 månader väger dock bara 7 kilo och har än så länge gott om plats (både på längden och bredden) i babyskyddet. Ska vi byta i alla fall eller ska vi fortsätta använda babyskyddet?

Hej!
Det viktiga är att bältet hamnar på rätt plats på kroppen och att barnet inte kan "åla" sig ur. Barnets vikt är ofta mindre viktigt än storleken.

Bilbarnstolen är i vissa fall något säkrare än babyskyddet.
Framför allt handlar det om hur upprätt stolen är - ju mer upprätt desto säkrare. Båda stolarna går ibland att luta bakåt, luta alltså stolen så lite som möjligt.

Säkerhetsskillnaden mellan babyskydd och bilbarnstolar är mindre idag då även babyskydd sitter monterade på ett mer stabilt sätt än tidigare (med basenhet och stödben). Ett babyskydd som bara är monterat med bilens bälte, påverkas däremot sämre ju större och tyngre barnet är.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning