Avstånd mellan bilbarnstol och instrumentbräda

På er sida står att en bakåtvänd bilbarnstol i främre passagerarsätet ska ligga med kontakt mot instrumentbrädan. Är det så? Blir det inte för stumt vid en krock då?

Olika stolar har olika monteringsanvisningar och det är viktigt att följa de monteringsanvisningar som finns!

Det finns stolar som ska monteras lutande mot instrumentpanelen, de som kan luta men inte måste, och de som inte ska luta. Samma gäller om stolen kan luta mot passagerarsätet vid montering i baksätet eller inte, vissa stolar kan luta och vissa ska inte luta mot passagerarsätet.

Det viktiga är att stolen står stadigt, vilket den t ex gör när den har kontakt med instrumentpanelen. Om stolen i stället har ett mindre glapp, skulle stolen kunna slå in i instrumentpanelen vid en krock om den inte på annat sätt hålls stadigt på plats. Jämför med babyskyddet som man vill ska vara minst 20 cm från instrumentpanelen, då blir avståndet så stort så att man inte riskerar ett islag.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning