Hur länge bör man ha bälteskudde?

Hur länge bör vår dotter sitta på sin bilkudde? Hon är 9,5 år, 152 cm lång och väger ca 38 kg. I de rekommendationer jag har läst säger man att man bör ha kudde till dess barnet är 10-12 år. Någon annan rekommendation säger upp till 36 kg. Någonstans har jag för mig jag att jag även läst om upp till 150 cm. Vad är det som gäller egentligen? När vår dotter sitter på kudden i vår ena bil så hamnar bältet ute på axeln och huvudet är nästan förbi nackstödet. Då är det väl bättre att hon åker utan kudde trots att hon inte är 10-12 år? Det kan väl inte vara åldern som avgör utan huvudets storlek i relation till kroppen samt var bältet hamnar vid axel/hals?

NTF rekommenderar att barn sitter på bälteskudde till 10-12 års ålder. Detta för att höftkammarna inte är färdigbildade förrän i den åldern och bälteskudden styr ner midjebältet mot ljumskarna på barnet så att midjebältet inte kan tränga in i buken och ge inre skador. Barnet kommer upp lite grand och detta ska göra att diagonalbältet kommer mera riktigt över barnets bröst, nära halsen och mitt över bröstbenet.

Hur länge ett barn kan sitta på bälteskudde avgörs av barnets längd och vilken bil man har. Kommer diagonalbältet fel över axeln kan man inte sitta på bälteskudde längre. Har man nackstöd i bilen så kan man kanske justera det i ett högre läge för att kunna fortsätta med kudden ett tag till.

Är det nu så att det inte fungerar riktigt bra med bälteskudden i en av era bilar så föreslår vi att ni provar utan kudde i den bilen, men se då till att dra ner diagonalbältet riktigt mot ljumskarna/låren. Fortsätt med kudden i den andra bilen där det fungerar.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning