Regler för skjutsning med lådcykel

Jag funderar på att köpa en lådcykel för att kunna köra mina barn som är 7 och 10 år till skolan. Någon sa att samma regler gäller för skjutsning som för vanlig cykel, det vill säga att man bara får skjutsa två barn om de är under 6 år. Stämmer det?

I Trafikförfattningens 6 kap. 3 § finns bestämmelser för skjutsning på cykel eller moped:

3 § På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för.
Du får alltså skjutsa så många passagerare som lådcykeln är byggd för. Tänk på att följa cykeltillverkarens råd om maxvikt.

I Trafikförfattningen 6 kap. 3 § står det också att:

När en cykel eller moped klass II har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får dock på fordonet färdas ytterligare
1. ett barn under tio år, om den som styr fordonet har fyllt femton år, eller
2. två barn under sex år, om den som styr fordonet har fyllt arton år.

 Det innebär att om cykeln dessutom har lämpliga säten och effektivt skydd för hjulekrarna, till exempel ett säte på pakethållaren, så får du även skjutsa 1. ett barn under tio år, om den som styr fordonet har fyllt femton år, eller 2. två barn under sex år, om den som styr fordonet har fyllt arton år.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning