Varför ska barnet åka bakåtvänt?

Av vilken anledning ska små barn sitta bakåtvända? I t.ex. Tyskland säger de tvärtom, att barnen alltid ska vara framåtvända. Alla barnbilstolar som tillverkas i Tyskland är enbart till för framåtvänt bruk.

Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av. Barnet kan bryta nacken medan vi vuxna kan få whiplash-skador. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen något mer utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.

Dagens moderna bilar blir bara säkrare och säkrare. Men då bilens kaross är styvare för att bättre klara av krockvåldet, kan påfrestningarna för passagerarnas nacke bli större. Därför är det fortfarande väldigt viktigt att små barn åker bakåtvänt, trots att man har en bra och säker bil.

I Sverige är vi mycket bra på att låta våra barn färdas bakåtvända. I övriga Europa är man inte lika noga med bakåtvänt, och menar att det viktigaste är att barnet alls är fastspänt. Detta trots att man vet att den bakåtvända bilbarnstolen har en skadereducerande effekt på ca 90 procent, jämfört med ca 50-60 procent för en framåtvänd stol. Det nya godkännandet i-Size kräver dock att stolarna används bakåtvänt tom 15 månaders ålder, vilket gör att barn i Europa kommer att sitta bakåtvänt längre än tidigare (även om det med svenska mått mätt är alldeles för kort tid).

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning