Mönsterdjup

När däcken slits ökar risken betydligt för bland annat vattenplaning. Bromssträckan blir längre och kursstabiliteten reduceras vid blött eller moddigt underlag. Kontaktytan med vägen minskar dramatiskt i takt med ökad hastighet och minskat mönsterdjup. Mät alltid mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster.

Vad gäller för olika typer av däck?

Mönsterdjup för sommardäck
Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm för sommardäck. När mönsterdjupet blir mindre än 3 mm ökar risken betydligt för längre bromssträcka och vattenplaning vid vått väglag. Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 1,6 mm (när det är vinterväglag och krav på vinterdäck gäller minst 3 mm).

Mönsterdjup för vinterdäck
Säkerhetsrekommendationen är minst 5 mm för vinterdäck. Vinterdäck som ska fungera vid våta, slaskiga eller snöiga förhållanden och samtidigt kunna ge bra friktion på is måste ha ett djupt mönsterdjup. När mönsterdjupet blir mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is. De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet monteras bak på fordonet. Vinterdäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 3 mm vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.

Tung lastbil, tung buss och personbil klass II (husbil) med en totalvikt över 3,5 ton måste ha minst 5 millimeter mönsterdjup när krav på vinterdäck gäller. Detta gäller samtliga däck på fordonet, men inte för tillkopplade släpfordon.

Så kontrollerar du mönsterdjupet
Mäta mönsterdjup är lättast med en tumstock eller med ett speciellt mätinstrument avsett för mönsterdjupsmätning. Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Se till att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning i huvudmönstret på 1,6 mm.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Vilket mönsterdjup måste däcken ha för att vara godkända? Vilket djup bör inte underskridas av trafiksäkerhetsskäl?

Jag söker information om krav på däckmönsterdjup för hjullastare som används på allmänväg? Vilka krav ställer NTF och vad säger lagen?

Jag har fått tre av bilens fyra vinterdäck uppskurna. Måste jag köpa ett fjärde däck eller kan man köra med det gamla tillsammans med de tre nya?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.