Hur åker barn säkrast i buss?

Jag undrar hur en 3-4 åring sitter säkrast i en buss?

Det är svårt att säga hur man ska placera sig för att undvika skador vid alla typer av kollisioner. Samtidigt är buss det säkraste sättet att färdas på väg.

Använd säten med bälten om det finns. För bussar som är gjorda för stadstrafik finns sällan bälte. Bussens huvudsakliga användningsområde styr om det finns bälten eller inte.

I höga hastigheter utanför tätort anser NTF att alla bussar ska ha bälte på alla platser. Det krävs för att sitta säkert. Ta gärna reda på i förväg om bussen ni åker med har bälten på alla platser.

Utgångspunkten är att ni placerar barnet på en plats som har bälte, eventuellt på en bälteskudde. Om det finns något säte som är placerat med ryggen mot färdriktningen bör ni välja det. Det finns en del busslinjer som har några säten särskilt anpassade för bakåtvänt åkande barn under 4 år - fråga gärna efter ett sådant! Ju fler konsumenter som efterfrågar dessa säten, desto bättre.

Alla i bussen är för övrigt skyldiga att använda bälte om sådana finns.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning