Bilbarnstol för 3-åring

Vår äldste son fyller 3 år i april, är ca 105 cm lång och väger ca 18 kg. Vad är viktigast att tänka på när man ska byta från bilbarnstol till bältesstol? Ska man gå på ålder, kroppsvikten eller längd?

Rekommendationen är att sitta bakåtvänt åtminstone fram till 4 års ålder, gärna längre. Framför allt handlar det om nackmusklernas utveckling och huvudets storlek i förhållande till kroppen. Så även om ett barn är långt behöver det inte betyda att det går bra att börja åka framåtvänt.

Till saken hör att det alltid är säkrare att åka bakåtvänt, oavsett storlek. Många stolar är idag godkända för bakåtvänt åkande upp till 25 kg. Prova olika modeller hos en handlare, både så att de passar i bilen och för er son, så att han kan växa ytterligare på längden. (Vissa handlare låter dig prova i bilen, med andra får ni resonera kring en viss stol och just er bil.)

Det kan också vara så att han kan sitta bakåtvänd en längre tid om stolen placeras i passagerarsätet fram (med avstängd krockkudde!).

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning