Bälte för framåtvända bilbarnstolar

Vilket bälte bör användas för framåtvända bilbarnstolar - barnstolens fempunktsbälte eller bilens trepunktsbälte? Vid kontrollbesiktning menade besiktningsmannen att fempunktsbältet inte skulle användas. Det finns dock E-märkta stolar för framåtänd montering som saknar möjligheten att använda trepunktsbälte.

NTF rekommenderar att du enbart använder bilens trepunktsbälte för att spänna fast barnet och bilbarnstolen.

Med bilbarnstolens fempunktsbälte kvar så ökar belastningen på barnets nacke och huvud vid en eventuell krock och även vid en kraftig inbromsning. Bältet håller tillbaka axlarna och den kraft som uppstår flyttas uppåt mot huvudet.

Med bilens trepunktsbälte blir det ett bättre samspel mellan bältet, stolen och barnet, en mjukare uppbromsning av barnets kropp och kraften fördelas över ett större område, hela överkroppen.

Är inte din bilbarnstol godkänd för att användas med bilens trepunktsbälte, vid framåtvänd montering, föreslår vi att du skaffar en bältesstol (en bälteskudde med ryggstöd) till ditt barn.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning