A-traktorförare, mopedbilsförare och för dig som förälder

I denna filmserie om A-traktorer och mopedbilar får du möta ungdomarna Emma, Peo, Alice och Anton som tillsammans med programledaren Alex testar på och pratar om risker i trafiken för dig som kör A-traktor eller mopedbil. Filmerna är ett bra komplement till din AM-körkortsutbildning och tar upp viktiga ämnen så som användning av säkerhetsbälte, risken med distraktion, hastighet och trimning, samt alkohol.

Se gärna filmerna tillsammans med dina föräldrar! Filmerna är framtagna av Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF, i samarbete med Sveriges Trafikutbildares Riksförbund STR och har producerats genom bidrag från Trafikverket.

Den sjunde filmen i denna filmserie riktar sig till övriga förare som kan möta långsamtgående fordon i trafiken. I filmen berättar Emma om hur det är att möta bilister som inte visar hänsyn och uppmanar alla att vara en bra förebild i trafiken.

För dig som ska köra A-traktor och för dig som förälder

Att köra A-traktor (Bälte, hastighet och stoppsträcka)


Första delen om A-traktorer tar upp frågor om bilbälte och hastighet. Varför är det så viktigt att använda bilbälte? Vad gör olika hastigheter för skillnad när du behöver bromsa snabbt?

Att köra A-traktor (Placering på väg och distraktion)


Andra delen om A-traktorer tar upp frågor om placering på vägen, hastighet och distraktion. Vad är viktigt att tänka på när du är ute och kör bland andra bilar och hur kan dina föräldrar involveras?

Att köra A-traktor (Grupptryck, trimning och alkohol)


Tredje delen om A-traktorer tar upp frågor om grupptryck, trimning och alkohol. Hur snabbt får du köra egentligen? Hur påverkas du av dina vänner? Hur påverkas du som förare när du druckit alkohol?

För dig som ska köra mopedbil och för dig som förälder

Att köra mopedbil (Bälte, hastighet och stoppsträcka)


Första delen om mopedbilar tar upp frågor om bilbälte och hastighet. Varför är det så viktigt att använda bilbälte? Vad gör olika hastigheter för skillnad när du behöver bromsa snabbt?

Att köra mopedbil (Placering på väg och distraktion)


Andra delen om mopedbilar tar upp frågor om placering på vägen, hastighet och distraktion. Vad är viktigt att tänka på när du är ute och kör bland andra bilar och hur kan dina föräldrar involveras?

Att köra mopedbil (Grupptryck, trimning och alkohol)


Tredje delen om mopedbilar tar upp frågor om grupptryck, trimning och alkohol. Hur snabbt får du köra egentligen? Hur påverkas du av dina vänner? Hur påverkas du som förare när du druckit alkohol?

När du möter en A-traktor eller mopedbil i trafiken

Är du en av de som någon gång hamnat bakom ett långsamtgående fordon, mopedbil eller A-traktor? Kanske har du blivit stressad och gjort en mindre lyckad omkörning? I denna film får du möta Emma, som berättar om hur det är att möta bilister som inte visar hänsyn och hon uppmanar alla att vara en bra förebild i trafiken.

När du möter en A-traktor eller mopedbil i trafiken