Bilbarnstol på nedfällt baksäte

Jag jobbar med bilbarnstolar och har fått följande fråga av en kund. Han har en bakåtvänd bilstol som ska sitta i baksätet. För att barnet ska få plats med benen ordentligt har han fällt ned halva baksätet och satt fast stolen på det fällda sätesryggstödet. Stolen är rätt monterad, men jag undrar om det inverkar på säkerheten att ha bilstolen på det nedfällda sätet?

Egna lösningar och monteringar av bilbarnstolar är inte att rekommendera. I detta fall är det, förutom att det är högst olämpligt, dessutom inte tillåtet enligt lagen. För det första gäller inte godkännandet för stolen eftersom den inte är testad för en sådan placering. För det andra är inte heller bilbältena testade för att användas på detta sätt. Till detta kommer att eventuell last i bagageutrymmet är en fara för barnet, samt att risken för att barnet kommer för nära taket (det s k överlevnadsutrymmet) med stolen placerad på det nedfällda sätet. Dessutom gör placeringen att barnet delvis sitter i bilens lastutrymme, vilket är förbjudet enligt lag.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning