Isofix och bas med stödben

ISOFIX är ett system som underlättar monteringen av bilbarnskydd. ISOFIX-fästen finns i flertalet nya bilars baksäten, och kan eventuellt finnas även i framsätet. För att använda bilens ISOFIX-fästen krävs en bilbarnstol med ISOFIX-montering. Läs i bilens handbok för information om bilen är utrustad med ISOFIX. Du kan även titta i bilen. Nästan alla bilar som är utrustade med ISOFIX märker platsen med en symbol. Titta gärna på vår instruktionsfilm om att montera med ISOFIX.

Montera med Isofix

Viktigt att tänka på när man monterar stol eller bas med Isofix

Monterar du babyskyddet eller bilbarnstolen på en bas som har ISOFIX placeras basen på bilens säte och trycks bakåt mot ryggstödet. Det hörs oftast ett knäppande ljud och de flesta babyskydd har även en markering som visar grönt när skyddet är rätt monterat. Detsamma gäller när du klickar i stolen på basen.

Avsluta monteringen med att fälla ut stödbenet och se till att det trycker mot golvet. Du får oftast en grön markering på stödbenet när det är rätt tryck. Tänk på att stödbenet ska gå så rakt ner som möjligt eller ha en svag vinkel framåt, aldrig bakåt.

ISOFIX-monterade bältesstolar och bälteskuddar håller skyddet på plats i bilen men oavsett hur skyddet är monterat så är det bilens bälte som håller fast barnet. En bältesmonterad bältesstol eller bälteskudde behöver du komma ihåg att knäppa fast med bilens bälte när du inte har ett barn i stolen. Stolen/kudden riskerar annars att bli ett löst föremål som kan fara runt i bilen vid en kollision.

Barnets och bilbarnstolens totala vikt får inte vara mer än 33 kg vid användning av ISOFIX-fästen och bakåtvänt åkande eller framåtvänt åkande med internbälte. För bältesstolar och bälteskuddar kan man bortse från viktkravet eftersom det är bilens bälte som håller fast barnet vid en kollision.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Vi måste köpa ytterligare en barnstol. Vi planerar även att köpa ny bil där det finns isofixfästen för barnstol. Finns det i dagsläget många stolar med isofix?

Kan/får jag placera en i-Size barnstol på en "vanlig" ISOFIX-plats i bilen?

Finns det någon rekommenderad livslängd för isofix-baser?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.