Hur kan barnen åka säkert utomlands?

Vi ska till Spanien med två barn. Om vi inte får tag på taxi med bilbarnstolar, vad är då säkrast - att barnen är bältade med vanligt trepunktsbälte? Eller bältade med trepunktsbälte, men med diagonaldelen bakom ryggen? Har ni andra förslag? Finns det resestolar som tar mindre plats?

Att resa med barn och försöka få tag på bilbarnstolar är inte lätt. Kan man ta med sig sin egen bilbarnstol så är det bra, eftersom vi i Sverige tänker på ett annat sätt när det gäller barn i bil. Barn i resten av Europa åker bakåtvänt allt längre, men vi i Sverige och Norden åker bakåtvänt längst.

Om man har riktigt små barn som sitter i ett babyskydd (sånt som man bär med sig) är det enkelt att ta med sig. Det är lite värre med en bakåtvänd bilbarnstol, den är ju större och mer otymplig. Om man har barn som kan sitta på en bälteskudde så är det också lite lättare att ta med sig.

Om det inte finns bakåtvänd bilbarnstol till det minsta barnet så är alternativet att använda bälteskudde (bältesstol) tillsammans med bilens 3-punktsbälte. Det finns res-vänliga kuddar, t ex SitSac som är en kudde som sitter på en ryggsäck.

Om ni inte har tillgång till vare sig bilbarnstol eller bälteskudde så är 3-punktsbälte det bästa. Bältet ska dras lika på barn som på vuxna. Alltså diagonalbandet på axeln, över bröstkorgen. Höftdelen ska sitta så långt ner mot låren som möjligt, inte över buken.


Det man kan tänka på är att om barnen är något år så är det alltid bättre om de sitter på en bälteskudde än att de bara sitter på sätet med bilens bälte.

Man kan kanske också nämna det för resebolaget/arrangören och försöka få de att hjälpa till. Någon gång kanske det blir en sak som de ser som viktigt att hjälpa sina kunder med.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning