Ska barnen ha cykelhjälm i cykelkärran?

Vi har köpt en cykelkärra till våra barn och undrar om de behöver ha cykelhjälm i kärran? Det äldre barnet kan ha hjälm utan problem, men det yngre barnet måste sitta med lätt böjt huvud framåt, då hjälmen tar i ryggstödet till kärran. Vår cykelkärra har en hård båge över barnens huvuden, så det känns säkert utan hjälm.

Sedan 2005 är det obligatoriskt för barn upp till 15 år att använda cykelhjälm när de cyklar eller blir skjutsade på en tvåhjulig cykel. Cykelföraren bär ansvar för att passagerare under 15 år bär cykelhjälm. Här kan man läsa mer om cykelhjälmar.

Det innebär att det faktiskt inte är lag på att använda hjälm i cykelkärran, men självklart rekommenderas det för barnens säkerhet!
Ett tips är att ni försöker hitta en hjälm med en utformning som passar bättre för det ni ska använda den till, kontakta era lokala cykelhandlare och be dem hjälpa er. För att en hjälm ska vara godkänd som cykelhjälm ska den vara CE-godkänd och märkt EN 1078 eller 1080 (småbarnshjälm).

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning