Gånghjälpmedel (stavar, käppar och rollatorer)

För den egna hälsan är det viktigt att röra på sig, men ibland kan olika gånghjälpmedel vara en förutsättning eller bara ett extra stöd. Här får du tips om gångstavar, käppar och rollatorer.

Gångstavar

Stavgång har kommit att bli en populär och bra träningsform. Använder man stavarna på ett bra sätt stärker träningsformen upp till 90 procent av kroppens alla muskler. Du tränar koordination, kondition och rörlighet. Träningsformen är skonsam jämfört med löpning där man har betydligt större belastning på knä och leder. Vid stavgång använder du överkroppens muskler mer än vid en vanlig promenad och löpning. Det är framförallt muskler i benen, magen, ryggen, armarna och bröstet som får arbeta.

Det finns två olika typer av gångstavar, stavar med fast längd och stavar med teleskopfunktion. Stavarna med fast längd kräver mer plats vid förvaring men väger normalt sett mindre. Den stora fördelen med teleskopfunktion är att man kan anpassa längden på stavarna. Detta gör att flera personer med olika längd kan använda samma stavpar. Reser man mycket tar de mindre plats då de är hopfällbara. Längden på gångstaven ska vara cirka 70 procent av din kroppslängd, det innebär att armvinkeln ska vara 90 grader.

Viktigt är att ha säkra vinterskor eller halkskydd som ger dig bra grepp i halt väglag, och att i annat väglag använda bekväma skor som ger bra fäste och har bra stötdämpning. Stavarna är bara ett träningsredskap/hjälpmedel, även om de också kan vara ett stöd vid halt eller ojämnt underlag. Sätt gärna reflexer på dina stavar så syns du bättre i trafiken även när det är mörkt.

 

Käppar

Käppen kan ge god avlastning om du har ont i knä eller höft. Den är också till god hjälp vid balansproblem. Fasta käppar finns i många olika utföranden och i olika material. Den vanligaste käppen bland brukskäppar är den så kallade krokkäppen, ofta tillverkad i ask. Men det finns också käppar som tillverkas i andra material. Priset för en käpp är alltifrån ett par hundra-lappar upp till flera tusen kronor i utförande med silverhandtag. Det finns specialkäppar som viks ut och som kan fungera som stol, så kallad sittkäpp. Det finns ställbara käppar som kan ändras i längd och det finns hopfällbara käppar där sektioner kan vikas ihop till ett mindre paket. Som halkskydd för käppar och kryckor finns två alternativ, pigg eller krona.

Pigg
Piggen kan slitas så att den blir trubbig och glider på is eller packad snö. Därför är det viktigt att kontrollera att piggen är vass och byta ut den om den blivit trubbig. Kryckkäpp med pigg finns med reglage på handtaget så att piggen kan fällas ut och in. Tänk på att en utfälld pigg utgör en halkrisk på till exempel ett marmorgolv.

Isdubb Krona
Det finns isdubb att sätta på kryckan eller käppen vintertid för att ge bättre grepp vid isigt underlag. Isdubben har en taggkrans av spetsar och du kan enkelt fälla upp och ner den efter behov. Isdubben kallas krona. Tänk på att kronan kan fyllas med snö, vilket kan leda till att du halkar. Det gäller att regelbundet kontrollera kronan och krafsa ur snö vid behov. Om du glömmer kronan i utfällt läge kan du i likhet med piggen riskera att halka inomhus.

Det är viktigt att ha säkra vinterskor eller halkskydd som ger dig bra grepp i halt väglag, käppen är bara ett hjälpmedel. Är du osäker på val av käpp, vänd dig till en duktig handlare. Sätt gärna reflex på käppen så syns du bättre i trafiken även när det är mörkt.

 

Rollatorer

Utgå från dina behov när du skaffar en rollator. Fundera på om du behöver rollatorn för inomhusbruk, eller även för säkrare promenader utomhus. Möjligen har du också behov av att transportera matkassen hem från butiken. Vi har alla olika krav på den rollator vi vill ha när det gäller komfort, säkerhet och design. Totalbredden kan variera, det är något att tänka på om du ska använda rollatorn inomhus med tanke på dörrarnas bredd. Lämplig höjd på handtagen rekommenderas vara i höjd med handloven. Sitthöjden kan variera. Ska du framföra rollatorn i ojämn terräng bör hjulen vara något större så att du lättare tar dig fram. Har du ont om förvaringsmöjligheter kanske du ska ha en hopfällbar variant. Det kan också vara bra ifall du ska ha med dig rollatorn i bil.

Se till att ha säkra vinterskor eller halkskydd som ger dig bra grepp i halt väglag, rollatorn är bara ett hjälpmedel. För råd och tips, vänd dig till en duktig handlare.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Får jag gå mot röd gubbe om det inte finns någon trafik på vägen vid övergångsstället?

På en gemensam gång- och cykelbana ska jag hålla till vänster som gående, men vad gäller på gångbanor och i gångfältet på separerade gång och cykelbanor? Vilken sida av gångbanan ska man gå på då?

Vad gäller när jag som gångtrafikant ska gå över ett obevakat övergångsställe?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.