Hur länge kan bilbarnstolar godkända enligt ECE R44 användas?

När det nu kommer ett nytt godkännande av bilbarnstolar, får man fortsätta att använda stolarna som är godkända enligt den gamla märkningen?

Vi befinner oss i en övergångsfas där stolar godkända enligt både UN R.44 och UN R.129 är giltiga, men i framtiden kommer UN R.129 vara det enda giltiga reglementet. Ett beslut har tagits av EU som säger att från och med 1 september 2024 är det endast tillåtet att sälja bilbarnstolar godkända enligt UN R.129.

Något slutdatum för användning finns inte utan stolar godkända enligt UN R.44 kan användas under hela sin livslängd som är cirka 10 år enligt svenska rekommendationer även efter den 1 september 2024.

Eftersom UN R.129 är ett förhållandevis nytt reglemente så är utbudet på stolar begränsat. Nya stolar är under utveckling men för tillfället finns det många prisvärda och säkra alternativ för konsumenter som letar efter en bältesmonterad eller ISOFIX-monterad bakåtvänd bilbarnstol godkänd enligt UN R.44.

UN R.129 är ett nyare reglemente men det betyder inte att bilbarnstolar godkända enligt UN R.44 är osäkra. Så länge bilbarnstolen är Plus-testad och godkänd enligt UN R.44 eller UN R.129 är stolen ett bra och säkert val.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Jag godkänner härmed att NTF får samla in, använda och behandla mina personuppgifter som jag har angivit i detta formulär i enlighet med vår Integritetspolicy. Markera kryssrutan till vänster om du accepterar detta.

Andra sidor relaterade till din sökning